(Plus jeden deň; 13/02/2008; s.: 4; ŠTEFAN MESÁROŠ )
EURÓPA nám závidí.
Vďaka prísnym kontrolám sa na Slovensku vlani nevyskytol pri potravinách žiaden väčší škandál. Nedostatky však stále pretrvávajú, najmä v hygiene predaja.
Až v 37 000 prevádzkach vykonali vlani inšpektori kontrolu kvality pri výrobe, spracovaní či predaji potravín.
Podľa hlavného hygienika na Slovensku Ivana Rovného v každej tretej z nich zistili nedostatky.
Najhoršie dopadli výrobcovia či predajcovia zmrzliny, lahôdok, hotových pokrmov a rýchleho občerstvenia.
Problémy mali najmä s hygienou. Kvalitu našich kontrolórov ocenil aj europoslanec Peter Baco.
„Na Slovensku sme vďaka dobrej súčinnosti všetkých kontrolných zložiek nemali žiaden väčší potravinový škandál, “ povedal.
Nové značenia na obaloch Baco sa však obáva, či nás neprevalcujú výrobcovia geneticky upravovaných potravín.
„Ich výrobu majú v rukách traja veľkí svetoví producenti. Uvidíme, či dokážeme odolať ich tlaku, “ dodal. V Európskej únii podľa neho prevláda trend výroby kvalitných potravín a rastie aj miera informovanosti o nevhodných produktoch. Systém rýchleho výstražného balíčka napríklad umožňuje, že keď sa v ktorejkoľvek krajine Únie objaví nevyhovujúca potravina, okamžite túto informáciu dostanú aj v ostatných členských krajinách. Väčšia informovanosť o potravinách sa prejavuje aj v tom, že na obaloch potravín sú okrem doterajších údajov aj informácie o kalóriách či vitamínoch. Tieto informácie by mali byť na Slovensku už onedlho na každom výrobku samozrejmosťou. Brusel totiž preferuje heslo: Áno výžive, stop nadváhe a obezite.
Najviac nedostatkov
– pri predaji zmrzliny
– pri výrobe a predaji lahôdok
– pri výrobe a predaji hotových pokrmov
– pri poskytovaní rýchleho občerstvenia
– v maloobchodných prevádzkach